Vem är din tandhygienist?

23 augusti 2021 jonas olsson

Hur ser du på din tandhygienist? Är det en hjälpsam assistent till tandläkaren som gör ett toppenjobb med att fräscha upp i din mun så att du snabbt får gå hem igen? Eller är det för dig en människa som kritiserar din tandborstning, som skrapar på dina tänder och sticker i tandköttet?

Båda dessa sidor kan säkert stämma, och det är inte så roligt att gå till tandhygienisten, men ack så nödvändigt. Det är tandhygienisten som gör grovjobbet, så att du eventuellt slipper att boka tid till tandläkaren. Om allt är okej vid kontrollen, röntgenbilderna är fina och tänder och tandkött friska, kan du gå hem direkt.

En hälsokontroll för tänderna

Besöket hos tandhygienisten, till exempel tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingarProduct, tar inte mycket av din tid. Om där finns mycket att klaga på, så kan du ha som målsättning att borsta tänderna ännu bättre framöver, så att nästa besök där blir så kort som möjligt. Tandhygienisten gör en hälsokontroll, så att du kan vara trygg med att munhälsan är bra.

Finns det något att åtgärda får du en tid till tandläkaren Då är det bra att din tandhygienist ser det i god tid. Ju mindre ingrepp, desto bättre, och ett litet hål är lättare att laga än ett stort. Det är därför det är viktigt med regelbundna tandkontroller.

 

Observant på förändringar

En liten prick kan vara början till ett hål. Man avvaktar ofta, och om du borstar tänderna noggrant kanske det inte ens bildas ett hål i tanden. Vid nästa kontroll undersöker tandhygienisten hur det ser ut i tanden och om det fortfarande bara syns en liten prick.

En tandhygienist har koll på förändringar och jämför med bilder från ditt förra besök. Man får hoppas att du känner uppskattning för denna resursperson, som gör en hjälteinsats för att dina tänder ska förbli friska och hela.

Fler nyheter