Teleskoptrucken, en maskin med många användningsområden

05 december 2019 Cecilia Olsson
Teleskoptrucken, en maskin med många användningsområden

En teleskoptruck, eller teleskoplastare som den också kallas, är en maskin man kan ha stor användning för i olika arbeten. Den har i likhet med en hjullastare många olika användningsområden och vissa säger att den är en terränggående truck, hjullastare och mobilkran i en och samma maskin. Den är utrustad med teleskopisk bom som ger maskinen lång räckvidd både horisontellt och på höjden. En teleskoptruck används med fördel på stora lager där man ofta bygger på höjden för att få plats med så mycket som möjligt på liten golvyta. Men teleskoptrucken har betydligt fler användningsområden än så. Beroende på vilka tillbehör man monterar på redskapsfästet kan den bland annat användas till att förflytta schaktmassor, röja snö eller för att lasta och lossa gods. De olika tillbehören kan vara gafflar, vinschar och personkorgar. Med en personkorg monterad på teleskoptrucken kan den ersätta skylift och byggnadsställningar.

Innan man väljer teleskoptruck finns det några saker som kan vara bra att tänka på som till exempel hur mycket väger föremålet som ska flyttas, hur högt ska det lyftas och vilka avstånd handlar det om. En annan viktig sak man måste ta hänsyn till är att stödbenen på bilen ska få plats på bägge sidor. 

En nackdel med teleskoptrucken är att den som så många andra maskiner kostar en hel del att köpa in, därför är det tur att det finns företag som hyr ut teleskoptruckar till de tillfällen då man har användning för dem. Vill man hyra teleskoptruckar i Trelleborg så finns där Ekstrands truckuthyrning. Det är ett företag som funnits sedan 1981 och har runt 40 maskiner i sin maskinpark. De hyr även ut extrautrustning som underlättar arbetet samt ökar maskinernas användningsområden. I deras sortiment hittar man roterande teleskoptruckar med en räckvidd på mellan 21 och 35 meter som kan lyfta cirka 5 ton. De har även raka teleskoptruckar som har en räckvidd på 6 meter och lastar 2.4 ton på gafflarna.

Fler nyheter