Pumpservice för ölbryggeri i Lidköping

25 maj 2022 patrick pettersson

editorial

Kalle hade hängt på hipstertrenden. Det hade börjat med surdegsbröd och kefir. Fermenteringen, som ägde rum i båda fallen var en fascinerande process tyckte Kalle. Enzymerna som bildas fortsätter att verka i livsmedlet under mognadsprocessen efter själva fermenteringen. Det är då som smakerna verkligen utvecklas.

Nästa grej som Kalle hade provat var att brygga öl. Han och en kompis hade tillsammans köpt utrustning för att brygga i Kalles hus i Lidköping. Han tyckte det var väldigt roligt att försöka styra vilken typ av öl det skulle bli och vilken typ av smak. Det fanns många parametrar att experimentera med, som olika typer av jäst, malt och humle. Utöver det var det temperaturer och tider i bryggningen som var avgörande för resultatet.

 

pumpservice - pumpar Lidköping

 

Utformning av ett kommersiellt ölbryggeri

Efter något års experimenterande och mycket öldrickande hade Kalle och hans kompis bestämt sig för att det var dags för nästa steg. De skulle starta ett eget kommersiellt ölbryggeri. Detta var något helt annat än att brygga hemma i köket. Nu behövdes det riktig livsmedelsutrustning med tankar, ventiler och pumpar. Det var verkligen komplicerat.

De hade dock turen att få hjälp av kunniga fackmän när de skulle designa processen. Pumpning av öl skulle till exempel visa sig vara ganska knepigt. Självklart fick man använda en rostfri pump för livsmedelsapplikationer. Men det var ju också det att ölen var kolsyrad, vilket ställde särskilda krav på pumpen för att undvika kavitering och andra problem. 

En pumpfirma i Lidköping kunde dock hjälpa dem med en lämplig pump för detta och även med andra pumpar som behövdes i processen. De hade verkligen stor hjälp av denna firma, dels när produktionslinjen skulle utformas men också vid många tillfällen efteråt när de behövde ringa efter pumpservice i Lidköping. Det var en förutsättning för väl fungerande pumpar och därmed indirekt för ett gott öl.

Fler nyheter