Körplåt

Körplåt underlättar arbetet

Written by patrick pettersson

En körplåt är en stor plåt i metall som oftast används inom bygg och anläggning. Du kan ha träffat på en körplåt när du varit ute och kört, cyklat eller gått. Då kan plåtarna ligga utlagda för att du ska kunna ta dig fram utan att bli smutsig, eller för att du inte ska kunna trilla ner i ett hål som man grävt. Med plåten som skydd kan du passera utan att ens veta om vad som finns därunder. Så pass stabil och hård är plåten.

Anledningen till att man använder körplåtar i de fallen är för att man inte kan gräva en grop som man sedan fyller i, allt eftersom man arbetar sig framåt. Ibland måste man gräva upp ett större dike, och då är det viktigt att förbipasserande kan vara säkra. Det kan även ta ett tag från att man är färdig med arbetet och tills det går att få ytan asfalterad och återställd till det som ytan var före åtgärden.

 

 

Hårdare mark med plåt

Ett annat användningsområde för körplåtar är ytor där man annars hade kört sönder marken, som om man ska in i en trädgård med en grävmaskin för att exempelvis bygga till huset. Då kan man till och med lyckas rädda gräsmattan genom att lägga körplåtar över. Men man kan också underlätta själva arbetet genom att lägga ut plåtar. För med tunga maskiner kan man till och med fastna i jorden, om man inte använder plåtar.

Därför är det mycket vanligt att man har ett antal olika plåtar när man arbetar med en byggnation av något slag. Plåtarna är lätta att lägga ut och lika lätta att ta upp eller att flytta efter behov. När man är färdig med dem kan man bara stapla dem på hög, i väntan på att de ska användas igen i annat syfte på annan plats.  

About the author

patrick pettersson