Installera ett minireningsverk i bostaden

16 juni 2021 jonas olsson

Har du någon gång varit på kommunens reningsverk när du gick i skolan? Minns du hur det såg ut i bassängerna, där vattnet kom direkt ifrån alla hushålls toaletter och kök? Då vet du hur viktigt det är att inte släppa ut avloppsvatten direkt i naturen, utan låta det gå via ett reningsverk först. På det sättet kan du avskilja allt som behöver tas om hand om på något annat sätt, och samtidigt låta miljön slippa onödigt material som kan skada.

Troligen källsorterar du allt du ska kasta, som konservburkar och glasflaskor. Men visste du om att du även kan källsortera det som riskerar att åka ner i avloppet? Det är inte bara något som du kan göra om du bor i hus, utan även om du bor i lägenhet. Börja med att tänka på vad du spolar ner i toaletten och i vasken i köket. Genom att endast spola ner toalettpapper i toaletten och sortera ut oljor samt matrester i köket, kan du spara mycket energi i samhället.  

 

 

Ett eget system

Bor du däremot i hus så kan det till och med vara så att du inte är kopplad till det kommunala avloppsnätet. Då är det ett krav att du ser till att ta hand om ditt avloppsvatten genom någon typ av brunn. Men det innebär inte att du spolar ut allt direkt i en tank, som sedan töms. För alla typer av avloppsbrunnar som är enskilda har även ett reningsverk av något slag. Det kan vara olika slags filter som sorterar ut olika delar av avloppsvattnet.

Men det finns även en möjlighet att installera ett minireningsverk så att du kan låta sortera ut olika delar från ditt avloppsvatten, som inte ska gå rakt ut i naturen. Det är ett enkelt system som du lätt kan sköta själv och med stora miljömässiga fördelar. 

Fler nyheter