Idag tänker människor aktivt på vad de äter

30 maj 2019 jonas olsson
Idag tänker människor aktivt på vad de äter

Folk äter mer och mer vegetariskt idag – ett trendbrott. Sedan 70-talet har människor i västvärlden bara ökat mängden kött de äter men nu vänder det. Varför? Kanske är det på grund av forskningen som visar att rött kött ökar risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Kanske är det för att köttindustrin inte alltid tar hand om djuren på ett optimalt vis. Kanske är det för att uppfödandet av djur kostar klimatet stora mängder vatten och bidrar till global uppvärmning i rasande takt. Eller så är det bara för det är gott och lättåtkomligt.

 

Till och med Eva och Adam åt äpplen

Att påstå att det är svårt att äta vegetarisk kanske är lite missvisande. Alla människor äter huvudsakligen livsmedel som är vegetariska, såsom potatis, pasta, morötter, bröd, palsternacka, äpplen… listan kan bli lång. Köttet har däremot fått en roll som proteinkälla och många människor vet inte vad de ska byta ut köttet mot för att ändå få i sig protein. Trots att det kan kännas otänkbart levde de flesta människor som vegetarianer förr i tiden; kött var en lyxvara. Proteiner finns dessutom i det mesta men vill man vara extra säker att man får i sig protein kan man byta ut köttet mot bönor, linser eller varför inte frön. Nuförtiden finns det också många växtbaserade köttalternativ i mataffären.

Att äta vegetariskt ute

Det kan kännas svårt att gå ut och äta på restaurang om man vet att man inte kommer kunna äta allt på menyn. Idag är det däremot många restauranger som har flera vegetariska alternativ på menyn. Är man nyfiken på vegetarisk kost är det perfekt att besöka en vegetarisk restaurang i Stockholm där maten lagas av en sakkunnig kock. Är man redan vegetarian så kan det också vara skönt att besöka en restaurang och inte behöva fundera på om de har vegetariskt på menyn, såsom https://govindas.gastrogate.com/.

Fler nyheter