Husets hjärta

31 oktober 2019 jonas olsson
Husets hjärta

Köket är hemmets hjärta sägs det, men varför? Kanske för all mat som förvaras och lagas där, och mat är ju vår källa till liv. Åtminstone en av dem. Kanske för att man spenderar så mycket tid i just det rummet; det är frukost, mellanmål, lunch, mellanmål igen, middag och så en kvällsmacka på det. Det lagas vardagsmat och finrätter, det bakas bullar och kladdiga kakor. I många kök finns ett stort bord att samla familjen runt, både små, spralliga barn och utflugna vuxna barn. Man äter och umgås, pratar om ditten, datten och allt som hör livet till.

 

Allt i samma rum

Som sagt finns ofta ett stort bord i köket, ibland en köksö. Det kan pågå mer än matlagning och ätande här. Vanligt är att läxor görs vid köksön och det spelas spel. Småbarnen målar med vattenfärg och symaskinen placeras här då och då när något plagg behöver lagas. Ja, köket är verkligen hemmets hjärta. Det mesta görs här (förutom att sova och gå på toaletten, förhoppningsvis…). När så mycket sker i ett och samma rum är det helt naturligt att det blir ett slitage på alla ytskikt och vitvaror. 

Hjälp med köksdesign

Med tidens gång kanske man också lessnar på utseendet och det är inte så konstigt. Det som var populärt för 20 år sedan är sannerligen inte det idag. Man vill kanske fräscha upp och förnya, en del saker kanske behöver bytas ut helt. Men livet är fullt av så mycket händelser och aktiviteter att man kanske inte har tid eller ork att fundera på hur man skulle kunna göra om i köket. Tur att det finns de som kan komma till undsättning. Bor du i huvudstaden? Vill du göra om i köket, men idéerna tryter? För hjälp med köksdesign i stockholm kan man exempelvis kontakta Urban Kitchens. Lycka till med hjärtat!

Fler nyheter