Husbilen på frammarsch

09 september 2019 jonas olsson
Husbilen på frammarsch

Sommarstuga säger vissa. Segelbåt säger andra. Sen har vi husbilen som ytterligare delar upp Sveriges semesterfirare. En sommarstuga på hjul skulle man kunna säga. Dessvärre kan den ännu inte seglas på havet men däremot rulla många många mil på såväl asfalt som grus. Husbilen är en ypperlig kompanjon på semestern och det märks inte minst på landets alla campingplatser där den sakta men säkert ökar i popularitet jämfört med husvagnen. Den stora fördelen med husbilen är att de får framföras med samma hastigheter som vanliga personbilar på vägarna. Dessutom slipper man krånglet med att sicksacka sig in med en husvagn på en trång campingplats.

 

 

Olika typer av husbilar

 

Husbilar byggs oftast på chassin för små last- eller transportbilar. Sedan finns det ett antal olika varianter. Alkov kallas de som har en dubbelsäng ovanför förar- och passagerarplatsen. Sätena är oftast avskilda från bodelen. Sedan finns det hel- och halvintegrerade husbilar där man på olika sätt ersatt original bilens förarhytt med en mer eller mindre integrerad förardel av husbilen. Varianterna för att bäst utnyttja boutrymmet är många. Ska man köpa husbil, vare sig det gäller ny eller begagnad, kan det vara en fördel att prova olika modeller genom att hyra dem. Då märker man oftast vilken typ av husbil som passar bäst för ens behov.

 

Utgå ifrån era behov

 

Vid köp av husbil är det bra att lista sina behov och önskemål och sedan vända sig till en försäljare av husbilar. Fritidscenter i Trollhättan och Göteborg är ett exempel på ett företag som säljer såväl nya som begagnade husbilar. De är genomgångna och säljs med garantier vilket är en stor trygghet jämfört med att köpa privat. En husbil kostar trots allt från ett par hundra tusen upp till en eller till och med två miljoner kronor för de allra lyxigaste modellerna. Det är en stor investering med andra ord.

Fler nyheter