Hur lagar tandläkare hål i tänderna?

17 januari 2023 Staffan Ehrlin

editorial

Hur lagar tandläkaren hål i tänderna?

Har du någonsin undrat hur tandläkare kan åtgärda de där irriterande hålen? Limmar de ihop dem igen eller något? Tja, jag är här för att svara på alla dina frågor och sätta stopp för ryktena! I det här blogginlägget kommer vi att ta upp varje steg i processen för att fylla hålen – inklusive alla oväntade saker som tandläkare gör bakom stängda dörrar. Så om du är nyfiken på vad som händer på din lokala tandläkarmottagning utöver att få dina tänder rengjorda, läs vidare för att få reda på allt du behöver veta om hålfyllningar!

Låt oss först och främst ta en titt på vad tandläkare gör när de fyller ett hål. Beroende på hålets storlek och form kan olika metoder användas. Om håligheten till exempel är liten och rund kan den helt enkelt fyllas med ett kompositmaterial som glasjonomercement eller amalgam. Om håligheten är större kan tandläkaren använda en mer avancerad teknik som kallas indirekt fyllning. Detta innebär att man tar bort allt det förfallna materialet från hålet och ersätter det med en starkare fyllning, t.ex. porslin, guld eller kompositplast.

Tandläkare

Håligheten fylld

När håligheten har fyllts vidtar tandläkaren ofta extra åtgärder för att se till att att den är ordentligt förseglad och att det inte finns några läckor. De kan använda en laser för att härda fyllningen, eller så kan de applicera ett speciellt tätningsmedel över den. Detta hjälper till att hindra bakterier från att komma in och orsaka ytterligare förfall.

Slutligen, när håligheten har fyllts och förseglats, kontrollerar tandläkaren ditt bett och ser till att allt är på rätt plats. De kan också ta röntgenbilder eller andra bilder för att bekräfta att fyllningen var lyckad och att det inte finns några problem med de omgivande tänderna.

Om du tror att du har fått hål i tänderna, sök hjälp direkt. Bor du i Järfälla skulle jag rekommendera Tandläkare Järfälla, de har måna duktiga tandläkare som snabbt kan hjälpa dig.

Fler nyheter