Gömmer du dig för din familj?

26 november 2019 Mikael Barani
Gömmer du dig för din familj?

Det är bara en kort stund som föräldrar får ha barnen hemma. Ja i varje fall var det så fram tills att dagens havererade bostadsmarknad i Sverige. 
Men förutsatt att kidsen lämnar boet där runt 20-strecket så det inte särskilt länge man är förälder med barnen hemmavid. Det är en ovärderlig tid utav livet, något man kanske glömmer bort i och med att det också har sina utmaningar.

Men en dag står man där med ett studentplakat med ett foto på, tryckt på BR Screen – ett tryckeri i Helsingborg – och sjunger som studentens lyckliga da’r. 
Och även om man jublar när ungen springer ut så har man även en liten tår i ögat.
Vetskapen om att barnet snart lämnat hemmet är trots allt en sorts död. En relation tar slut, medan en ny tar vid.

 

Och så ska det ju också vara i livet. Relationer förändras och uppdateras. Helst ska de också förbättras, med tiden. En förälders roll är trots allt att lotsa fram sitt barn genom livet. Från primalskriket ändå tills man som förälder själv behöver hjälp av sina barn. 

Det är en rörande fin cirkel som vi kanske har kommit bort ifrån i och med välfärdssamhället. Sedan civilisationens intåg har vi med tiden kommit allt längre från varandra som familj, eftersom vi numera låter institutionerna ta hand om våra små och äldre.

Just därför är det så viktigt att ta tillvara på den tid som vi faktiskt har tillsammans. Visst, man ska även ha egentid, men det är lätt hänt att hela familjen gömmer sig bakom sina mobilskärmar idag. När dopaminkickarna är så lätta att få, vem orkar bry sig om att spela sällskapsspel med människorna omkring en?

Så även om det kan kännas motit: Passa på att njuta av er tid tillsammans som familj.
Snart kommer studenten.

 

Fler nyheter