Framtiden väntar runt hörnet

25 juni 2020 Mikael Barani

Världen har förändrats ofantligt mycket under de senaste hundra åren. Skulle man skicka en människa från början av det förra århundradet fram till idag skulle den nog ha svårt att greppa skillnaden. Det finns förvisso inte några flygande bilar, men för tidsresenären i fråga skulle det nog inte kännas långt ifrån att dessa snart dyker upp.

Samtidigt är vi fortfarande samma sorts människor. Inte bara som vi var för 100 år sedan, utan även för flera 100 000 år sedan. Människan har inte förändrats särskilt mycket. Evolutionen är en långsam process där vi förändras efter behov över långa perioder av tid.
En dag kommer det kanske att komma saker som exoskelett, som tillåter människor som inte kan gå att röra sig för egen maskin. Ja eller för annans maskin, om vi ska vara helt korrekta.
Fram tills detta händer så kommer världen alltid att behöva människor som känner kallet till att bli personlig assistent och hjälpa dem som har olika funktionsnedsättningar. Annars är det svårt, i vissa fall till och med omöjligt, att få vardagen att gå ihop.

Med detta sagt ska det bli spännande att följa utvecklingen gällande tekniken och människan. Kanske kommer vi en dag att kunna stimulera nerver hos någon som är paralyserad och väcka insomnade kroppsdelar till liv igen?
Det fantastiska med framtiden är att allting är möjligt. Så länge det finns drivna människor som fortsätter att utforska och kasta ljus på det som för närvarande är okänt för oss. På så sätt tar vi oss framåt som art, precis som vi alltid har gjort.
Skillnaden är nu, som sagt, att tekniken börjar bli en allt större del av våra liv. Snart kommer vi gissningsvis att till olika utsträckning kopplas samman, rent fysiskt, med maskinerna.

Det är en framtid som är både spännande och, faktiskt, även lite skrämmande och läskig.

Fler nyheter