Du vet vad du får med husmanskost i Stockholm

17 juni 2021 jonas olsson

Äntligen har klockan slagit lunch. En helig tid på dagen. Varken du eller kollegorna brukar ha matlåda. Istället går ni ut på stan i Stockholm och äter på restaurang på lunchen. Dina kollegor kan föreslå alla möjliga sorters konstig mat. 

Kinesiskt, säger någon. Nej tack. Indiskt? För mycket kryddor. Italienskt? Nej, det åt ni igår. Mexikanskt? Konstiga hattar och ännu konstigare musik. Du vet vad du vill ha. Du vill ha vanlig, hederlig svensk husmanskost.  

Ska det vara så himla svårt att begära att få lite falukorv och stekt potatis i Stockholm? Eller rotmos med fläsklägg? Det kryllar med restauranger med mat från alla världens hörn i huvudstaden. 

Men ingen av dem är för dig. Du behöver ingen världslig inspiration. Allt du någonsin har behövt, behöver här och nu och kommer vilja äta i framtiden är den klassiska svenska maten. Den husmanskost du växte upp med, och den husmanskost du kommer att servera dina barn. 

 

Bra för magen

Det här försöker du också förklara för dina kollegor. Ingen mer falafel, tacos eller spaghetti carbonara. Nu är det ärtsoppa och pannkakor som gäller. Som i lumpen. Eftersom ingen av er gjorde militärtjänst kan ni åtminstone försöka låtsas som att ni gör er plikt för Svea Rike genom att sätta er in i vad militärerna åtminstone äter för mat. För nationens skull. 

Dina övertalningsförsök lyckades. Dina kollegor är villiga att låta sig prova den husmanskost du talar så varmt om. Dessutom fick en av dem så ont i magen efter att ni ätit indiskt förra veckan, så svensk husmanskost som ärtsoppa och pannkakor låter som en välbehövlig rehabilitering av magen.  

Sagt och gjort. Du tar upp mobilen och söker på “Husmanskost Stockholm”, och på bara några sekunder har du ett smörgåsbord av restauranger som alla serverar husmanskost i stan framför dig. Torka dreglet från munnen och gå och ät dig mätt nu. 

Fler nyheter