Brandtätning kan rädda liv

21 mars 2022 william eriksson

Det är lätt att inbilla sig att tro branden aldrig kommer att nå dig. Du är så försiktig med tända ljus och skulle aldrig lämna en laddare inkopplad i närheten av brandfarligt material. Det är såklart väldigt bra, men kan du även svara för dina kollegor på jobbet? Hur vet du att kollegan med kontoret bredvid inte smygröker under arbetspassen och glömmer att fimpa cigaretten ordentligt? Kanske tar det fyr under natten, och då ryker även allt som finns på din sida väggen.

Poängen är att det inte går att förutse när eller hur det kommer att börja brinna. Det behöver inte ens handla om din kollegas slarv. Kanske utsätts din byggnad för vandalisering som ligger helt utanför din kontroll. Någon påtänd galning kanske en sen natt får för sig att slänga in en molotovcocktail genom fönstret till ert jobb. Det går kanske inte att förutse, men likväl kan det orsaka omfattande bränder som hinner förstöra allting som branden kommer i kontakt med.

 

brand

 

Isolerar branden till ett utrymme

Det är därför bra att vara förberedd på att det kan börja brinna. Brandfiltar och brandsläckare är smart att ha i närheten om olyckan skulle vara framme. Men det går också att göra förändringar i själva byggnadens struktur. En sådan metod kallas för brandtätning. Man brukar då tala om brandceller, vilket oftast består av golv och innertak men framför allt väggar. Är till exempel väggarna utrustade med brandtätning står de emot lågorna betydligt längre än annars.

Det finurliga med brandtätningsprodukter är på så vis att även om det börjar brinna i rummet intill behöver elden inte sprida sig till andra områden i huset. Elden isoleras därmed i det utrymme där den startade. Det skyddar förstås material, inredning och människoliv i andra delar av lokalen. Samtidigt förenklar det också släckningsarbetet när brandkåren väl är på plats.

Fler nyheter