Bokbindare med lång tradition av vackert hantverk

21 juni 2021 Lily Hansen

Att binda böcker är ett hantverk som går långt tillbaka i tiden. Det kräver mycket kunskap, erfarenhet och noggrannhet för att det ska bli bra. Idag kan man göra det med maskiner, men vissa ägnar sig fortfarande åt det ädla hantverket. 

Ett sådant bokbinderi är Rybrants Bokbinderi AB. Det innebär att alla böcker binds manuellt och efter önskemål, både av privatpersoner och företag. Vill man som privatperson göra en egen bok kan man komma dit och få välja allt material så man bestämmer själv hur boken ska se ut när den är färdig. Helt efter eget tycke och smak.

Från handarbete till maskinellt arbete

Vid större produktioner brukar maskiner användas. Då tillverkas omslagen och pärmen separat, och sedan klistras inlagan in. Det här är mindre hållbart och går snabbare att färdigställa. Fram till 1800-talet var bokbinderi endast ett hantverk, sedan tog maskinerna över mer och mer, både för att det var mer effektivt och för att man skulle kunna trycka större upplagor. 

Den nya maskinella produktionen gör att böckerna kan framställas till ett lägre pris som gör att fler kan köpa böcker. 

Det finns varken gymnasieutbildning eller universitetsutbildning där man lär sig bokbinderi. Man kan lära sig bokbinderi genom förlaget man arbetar på, eller via yrkeshögskola eller genom en kurs på medborgarskola. Eftersom det är ett praktiskt yrke ingår mycket övning på riktigt material och med riktiga verktyg. Det är viktigt att kunna grunderna.

En bokbindare har bred kompetens

Förutom att binda nya böcker kan man också få hjälp med att laga trasiga böcker eller att restaurera böcker. Det finns även en del andra tjänster som en bokbindare kan utföra, men säkrast är att kontakta denna först för att fråga om det är möjligt. Bokbindare i Stockholm som har lång erfarenhet och anor från 1940-talet är det traditionella företaget Rybrants Bokbinderi AB.

Fler nyheter