Äldre tiders hem

20 maj 2019 jonas olsson
Äldre tiders hem

Förr i världen, när folk till viss del hade andra värderingar kring vad som var viktigt i hemmet så låg fokus till stor del på det praktiska snarare än det estetiska. Utedass var till exempel en fullkomligt normal och mycket praktisk företeelse och det där med rinnande vatten i kranar och rör, för att inte tala om värmesystemen har ju ändrats något otroligt de senaste hundra åren. Gemensamt för alla tider har ändå varit de grundläggande behoven i ett hem: Man behöver äta och dricka, man behöver sova och man behöver hålla sig varm. I riktigt gamla bondehem ordnades både värme och matlagning via öppna spisar.

 

Tekniken når fram

Men med den allt mer moderna teknikens intåg med elektricitet och rinnande vatten i hemmen så förändrades mycket. Maten kunde förvaras bättre och från att ha varit tvungna att hämta vatten i spannar kunde snart de flesta glädjas åt vatten till matlagning och tvätt som rann ifrån kranar inomhus. Använt vatten måste förstås som alltid på något sätt avlägsnas och begreppet “slask” och liknande har funnits i över hundra år. Den tidigaste diskbänken var gissningsvis bara en enkel träbänk utan diskho men med rinnande vatten inomhus kom också behovet av det vi idag ser som en absolut självklarhet i varje hem, den moderna diskbänken.

 

Modern design

Det finns en uppsjö av diskbänkar på marknaden idag, i alla tänkbara utformningar och skiftande material. Den klassiska rostfria diskbänken med diskho och vask, med eller utan blandare hänger fortfarande med men numera finns det gott om diskbänkar i olika keramik- och stenmaterial och en massa finesser som inte fanns på tidigare modeller. Och det där med estetiken blir i takt med utvecklingen allt viktigare – ibland på bekostnad av det praktiska, men oftast faktiskt i samklang med detsamma. Och varför skulle inte kökets inredningsdetaljer kunna vara både vackra och praktiska?

Fler nyheter